Indyk dyniowo-kabaczkowy – od 6 miesiąca
Indyk zwłaszcza z domowej hodowli jest bardzo smaczny dla dziecka.Młody indyk o wiele mniej się gotuje, aby był miękki i smakuje dzieciom wyśmienicie.
Indyk dyniowo-kabaczkowy
SKŁADNIKI:
- 1 mały ziemniak
- 1 małą marchewka
- 2 łyżki drobno posiekanego kabaczka
- 3 łyżki zielonego groszku
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- 10 dag mięsa z indyka
- 1/2 ugotowanego żółtka
- 1 łyżka brązowego ryżu
- kilka paseczków włoskiej kapusty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Mięso i warzywa ugotować osobno w niewielkiej ilości wody, odcedzić i dokładnie zmiksować.
Dodać oliwę z oliwek. Dość rzadką zupkę połączyć z ugotowanym ryżem (można przyrządzić go
na wywarze z warzyw) i odstawić na kilka minut.
PORADA:
Ryżu nie trzeba miksować, chyba że upodobania maluszka są inne.