19 września 2017

Jarzynowa na króliku – od 6 miesiąca

Zupa kolorowa, smaczna z mięskiem, który może długo się gotuje, ale ma mnóstwo pożywnych witaminek. 

Jarzynowa na króliku

 SKŁADNIKI:

  • 1 mała marchewka
  • 1  ziemniak
  • 1/3 pietruszki
  • 2 łyżki stołowe pokrojonego w kostkę selera
  • 1 kalarepa
  • 20 dag mięsa królika
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej (może być błyskawiczna )
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 ugotowanego żółtka
  • 1/4 szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa obrać, umyć, drobno posiekać i razem z groszkiem wrzucić do niewielkiej ilości wody.

Całość zagotować, odsączyć. Dodać masło – dopilnować, by całkowicie się rozpuściło.

Ugotowane do miękkości w osobnym garnku mięso połączyć z warzywami, żółtkiem i dokładnie zmiksować.

Kaszkę przygotować według opisu na opakowaniu, dodać do zmiksowanych produktów.  W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.

PORADA:

Jeśli zupka zaplanowana jest na dwa dni z rzędu, można dodać do niej całe żółtko.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© maminezycie.pl 2017