Jarzynowa na króliku – od 6 miesiąca
Zupa kolorowa, smaczna z mięskiem, który może długo się gotuje, ale ma mnóstwo pożywnych witaminek.
Jarzynowa na króliku
SKŁADNIKI:
- 1 mała marchewka
- 1 ziemniak
- 1/3 pietruszki
- 2 łyżki stołowe pokrojonego w kostkę selera
- 1 kalarepa
- 20 dag mięsa królika
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej (może być błyskawiczna )
- 1/2 łyżki masła
- 1/2 ugotowanego żółtka
- 1/4 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa obrać, umyć, drobno posiekać i razem z groszkiem wrzucić do niewielkiej ilości wody.
Całość zagotować, odsączyć. Dodać masło – dopilnować, by całkowicie się rozpuściło.
Ugotowane do miękkości w osobnym garnku mięso połączyć z warzywami, żółtkiem i dokładnie zmiksować.
Kaszkę przygotować według opisu na opakowaniu, dodać do zmiksowanych produktów. W razie potrzeby można rozrzedzić wodą.
PORADA:
Jeśli zupka zaplanowana jest na dwa dni z rzędu, można dodać do niej całe żółtko.