27 lutego 2019

Pączki domowe

Tłusty czwartek już Jutro!!! Każdy z nas wie,że w ten dzień królują pączki! Najwięcej kalorii zjadamy, bo tradycyjnie sięgamy po pączki w różnej postaci. Każdy chociaż na jednego się skusi. Te domowe jednak smakują najlepiej. Czasem warto coś takiego domowego zrobić na taką okazję. 

Pączki domowej roboty porcja około 10-12 sztuk.

Składniki:

– 25 g świeżych drożdży

– 1/2 szklanki mleka

– 1 łyżka cukru

– 2 żółtka

– 1 jajko

– 4 łyżki cukru waniliowego

– 2 szklanki mąki pszennej

–  1/3 łyżki soli

– 35 g masła

– olej do smażenia

– marmolada do napełnienia pączków

– cukier puder do obsypania

Przygotowanie:

  1. Przygotować ciasto: drożdże skruszyć do dużego garnuszka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka. Pozostaw na 20 minut to podrośnięcia.
  2. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Dodać do tego ciasto podrośnięte i wlać resztę mleka i utarte jajka.
  3. Powoli wymieszać i wyrabiać przez 10 minut. Dodać stopione masło i dalej z 5 minut wyrabiać.
  4. Odstawić ciasto wyrobione w ciepłe miejsce i poczekać do wyrośnięcia około 1-2 godzin.
  5. Ciasto  wyrośnięte przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grube placki. Tak aby szklanką odbić koła jak pączek i nadziać nadzienie, po przez wprowadzeniem nawet szczykawką  po trochu marmolady i odstawić na około 45 minut.
  6. Rozgrzać olej i po wyrośnięciu smażyć po 4-5 sztuk, aż będą ładnie zarumienione i odwrócić. Wyjąć na ręcznik papierowy.
  7. Posypać cukrem pudrem lub lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© maminezycie.pl 2017