Sok z ananasa
Wielu z was nawet nigdy nie próbowało wykonać własny sok z ananasa. Czasem pewnie zdarzyło wam się pić syrop z puszki, jak do ciasta dodawaliście ananasa. Ale to nie to samo. Warto spróbować!
Świeżo wyciśnięty sok z ananasa jest słodki, smaczny i gasi pragnienie. Należy wybierać owoce, które mają złotawą skórkę. Trzeba je powąchać – jeśli mają silny i słodki zapach, są dojrzałe. Przed wyciśnięciem soku należy odciąć górę i dół owocu i obrać skórkę na bokach. Przepuścić miąższ przez wyciskarkę. Świeży ananas jest bogaty w witaminę C oraz chlor i potas. Zawiera mnóstwo innych witamin i minerałów, jak również enzym bromelinę. Bromelina jest bardzo przydatna, ponieważ posiada, między innymi, właściwości ochronne. Pomaga systemowi zneutralizować zbyt alkaliczne lub zbyt kwaśne płyny. Pobudza także wydzielanie hormonów przez trzustkę. Z tego powodu ananas również efektywnie koi ból gardła, dzięki wysokiej zawartości witaminy C, enzymów i kwasów owocowych.
Selekcja
Należy wybierać ananasy o złotawym kolorze skórki, silnym i słodkim zapachu, lekko uginające się pod wpływem nacisku.
Uzysk
Z pół kilograma ananasa otrzymamy 110 – 170 ml soku.
Pomaga gdy chorujemy na:
- Choroby krwi
- Kwasica
- Nadwaga
- Niestrawność
- Podagra
- Przeziębienia
- Rwa kulszowa
- Zapalenie płuc
- Zapalenie tkanek okołowierzchniowych