Sok z kapusty i kiełków kapusty
Kapusta zielona i czerwona oraz należące do rodziny kapustowatych: brukselka, kapusta pekińska, kapusta pastewna, jarmuż i inne, mają silne właściwości oczyszczające, dzięki skoncentrowanym w nich witaminom B6 i C (duże ilości sokiwitaminy A i wapnia zawiera jarmuż i kapusta pastewna0, a także minerałom, w tym chlorowi, jodowi, potasowi i siarce.
Starożytni Grecy twierdzili, że kapusta ma właściwości tonizujące i odmładzające, używali jej także jako leku na łysienie. Choć nigdy nie widziałem, żeby sok z kapusty leczył łysienie, zauważyłem, że jest skutecznym środkiem przeczyszczającym, odżywia skórę oraz goi wrzody jelit. Jak twierdzą naukowcy, aktywnym składnikiem w soku kapusty, pomagającym wyleczyć wrzody, jest witamina U. Choć sok z kapusty ma wspaniałe właściwości oczyszczające i uzdrawiające, u niektórych ludzi może wywoływać gazy. Zawarta w nim siarka może wejść w reakcję ze znajdującymi się w jelitach bakteriami, powodując łagodne skurcze i gazy. Jeśli po wypiciu soku z kapusty wystąpią takie objawy, można zmniejszyć jego ilość labo rozcieńczyć go innym sokiem lub wodą mineralną. Można także, zamiast soku z całej kapusty, pić sok z jej kiełków.
Selekcja
Należy wybierać świeże, ciężkie główki kapusty z zielonymi liśćmi oraz świeże kiełki z zielonymi listkami.
Uzysk
Z pół kilograma kapusty bądź jej kiełków otrzymujemy 170 ml soku.
Pomaga gdy chorujemy na:
- Astma
- Choroby pęcherza moczowego
- Nadciśnienie
- Problemy skórne
- Wrzody
- Wypadanie włosów
- Zaburzenia pracy nerek
- Zaburzenia pracy tarczycy
- Zapalenie okrężnicy
- Zapalenie oskrzeli
- Zapalenie tkanek okołowierzchniowych
- Zaparcie