Jabłkowy puszek – od 5 miesiąca
Pyszne miękkie jabłuszko dla naszych maluchów, dla urozmaicenia diety.
Jabłkowy puszek
SKŁADNIKI :
- 1 średnie jabłko (nie zbyt kwaśne)
- 2 łyżki kaszki ryżowej
- ewentualnie sok jabłkowy bez cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jabłko umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki, a następnie ugotować i dokładnie zmiksować. Mus jabłkowy zagęścić kaszką ryżową według uznania. Na koniec dodać odrobinę soku jabłkowego dla polepszenia smaku, ale nie jest to konieczność (wszystko zależy od gatunku jabłka i oczywiście od gustu malucha).
PORADA
W początkowym okresie podawania lepiej, jeśli mus będzie rzadszy – w miarę upływu miesięcy można go stopniowo zagęszczać.Upodobań kulinarnych dziecka trzeba się po prostu nauczyć, obserwując jego reakcję. Ważne, by dodawany sok jabłkowy był klarowany i przeznaczony specjalnie dla najmłodszych.