Jaką wybrać wyciskarkę do soku?

Do robienia świeżych soków w domu potrzebna nam będzie wyciskarka. W tym artykule przyjrzymy się głównym cechom najpopularniejszych wyciskarek soku. Aby wybrać wyciskarkę, która będzie najlepiej odpowiadała potrzebom naszej rodziny, dobrze jest wiedzieć, czym różni się wyciskarka od blendera, w jaki sposób działa i jak się z nią obchodzić. Kupując taki sprzęt, dobrze jest też wiedzieć, w jakim stopniu jest efektywny, ile wytwarza hałasu i wibracji oraz jak długo będzie działa w normalnych warunkach. Cena i producent również mają znaczenie.

Wyciskarki a blendery

Wyciskarki i blendery różnią się od siebie zarówno sposobem działania, jak i produktami końcowymi swojego działania. Wyciskarka jest zaprojektowana specjalnie po to, aby uzyskiwać sok z włókien owoców i warzyw. Oddziela płyn od miąższu. Pozostający miąższ ma niewielkie wartości odżywcze i trudno go strawić, dlatego zwykle jest wyrzucany. Blender przeznaczony jest do rozdrabniania produktów poprzez siekanie ich z wysoką prędkością. Stosunkowo niewielka ilość płynu, który uwalnia się z włókien surowca i zostaje zmieszana z dużą zawartością miąższu. Daje to papkowaty, ziarnisty, nieprzyjemny w smaku napój. Blendera można używać do rozdrabniania owoców, z których nie da się uzyskać soku, takich jak na przykład banan czy awokado, aby potem dodać je do innych soków. Jest także przydatny do rozdrabniania czerwonej części arbuza, która zawiera niewiele włókna. Taki płyn można potem odcedzić, aby uzyskać czysty sok. Jednakże blendery nie są polecane do codziennej produkcji soku. Należy pamiętać o tym, że chociaż zbyt duża ilość włókna w soku jest nieprzyjemna, dieta o zbyt niskiej zawartości błonnika jest niezdrowa. Choć błonnik nie zawiera wielu wartości odżywczych, jest konieczny do właściwego trawienia i wydalania. Z tergo powodu świeże soki należy pić jako uzupełnienie – a nie zastępstwo – diety zawierającej obficie bogate w błonnik warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywa i płatki. Znając już podstawowe działania wyciskarek soku, przyjrzyjmy się szczegółowo różnym typom wyciskarek i blenderów dostępnych na rynku.

Wyciskarki wysokoobrotowe

Wysokoobrotowa wyciskarka elektryczna niezbędna jest do robienia soku z twardych warzyw i owoców, takich jak marchewka, burak, jabłko i seler.

Poniżej przedstawiam cztery podstawowe typy tego rodzaju sprzętu:

Sokowirówka. Ta wysokoobrotowa maszyna sieka owoc lub warzywo, wiruje je w plastikowym albo stalowym sitku z wysoką prędkością i oddziela sok od miąższu. Miąższ pozostaje na sicie, dopóki nie zostanie usunięty.

Sokowirówka oddzielająca miąższ. Wysokoobrotowa maszyna, działająca na tej samej zasadzie co opisana powyżej, z tą różnicą, że automatycznie usuwa miąższ przez znajdujący się z boku otwór.

Wyciskarka ścierająco-miażdżąca. Wysokoobrotowa wyciskarka, która z wysoką prędkością ściera i miażdży warzywo lub owoc do postaci gładkiego musu, a potem wyciska go przez filtr.

Wyciskarka ścierająco-miażdżąca z prasą hydrauliczną. Ta wysokoobrotowa wyciskarka ściera i miażdż surowiec do postaci musu, automatycznie umieszcza go w bawełnianym worku, a następnie wyciska przez prasę hydrauliczną.

Sokowirówki

Moją ulubioną sokowirówką, która zalicza się do grupy produktów o najwyższej jakości, jest Omega. Jest bardzo mocna i daje duży uzysk soku. Łatwo się ją czyści, a zalecana jest do robienia soków z owoców i warzyw. Omega jest stosunkowo cicha i łatwa w obsłudze. Sok nie zawiera praktycznie wcale miąższu i nie wymaga odcedzania przed wypiciem. Inne, tańsze modele sokowirówek, to Phoenix, Braun, Oster, Sanyo i Panasonic. Z tych pięciu marek najlepszej jakości są Phoenix i Braun. Wszystkie te sokowirówki, z wyjątkiem  Brauna, to niewielkie urządzenia, które usuwają zużyty miąższ na zewnątrz. Wszystkie mają mniejsze, nie tak wytrzymałe silniki, robią więcej hałasu i są nieco mniej wydajne niż Omega. Jednakże są warte swojej ceny.

Wyciskarki ścierająco-miażdżące

Świetnym i bardzo wszechstronnym urządzeniem jest ścierająco-miażdżąca wyciskarka Champion. Tnie owoce i warzywa, a następnie przez filtr ze stali nierdzewnej wyciska z miąższu sok. Champion może służyć i również jako młynek albo blender. Mieli nasiona, orzechy, zborze i suszone owoce, z których można robić masło, chleby i słodycze. Można jej użyć, podobnie jak blendera, do robienia lodów z bananów i innych mrożonych owoców. Ponieważ miąższ w wyciskarce Champion jest usuwany bezpośrednio do pojemnika, a nie gromadzi się na sicie, uzysk soku jest znacznie mniejszy niż w niektórych sokowirówkach. Innym świetnym połączeniem wyciskarki soku z wielofunkcyjnym robotem kuchennym, a podobnych możliwościach co Champion, jest Prasa Norwalk. Ta wyjątkowa wyciskarka soku posiada wmontowaną prasę hydrauliczną. Choć cena Norwalka jest wysoka, ze wszystkich dostępnych wyciskarek daje on najwyższej jakości sok. Jest jednak duży, ciężki i trudniejszy w transporcie i obsłudze niż Champion. Z tych powodów Norwalk jest częściej rekomendowany do zastosowań komercyjnych.

Ręczne wyciskanie soku

Wyciskarki elektryczne dobrze spisują się w nowoczesny styl życia. Jednakże w podróży albo w przypadku braku zasilania przydatna może się okazać, dostępna w większości sklepów z artykułami gospodarstwa domowego, ręczna wyciskarka soku albo zestaw do ręcznego robienia soku. Choć metoda ta jest dość czasochłonna i męcząca, jest bardzo efektywna i daje dobry sok z wielu różnych owoców i warzyw. Aby zrobić świeży sok ręcznie, należy zetrzeć drobno nad miską wybrany świeży owoc lub warzywo, by otrzymać mus. Następnie należy mieścić mus w materiałowym worku i wycisnąć z niego sok. Przed wypiciem należy odcedzić sok przez dobrej jakości druciane sitko.

Wyciskarki do trawy pszenicznej

Wolnoobrotowe wyciskarki soku, często nazywane wyciskarkami do trawy pszenicznej, działają na zupełnie innej zasadzie niż wyciskarki wysokoobrotowe. Silnik wolno obraca wałkiem ślimakowym znajdującym się wewnątrz wyciskarki, który tłoczy sok z owoców i warzyw, a ponadto z warzyw liściowych, kiełków, trawy pszenicznej i miękkich warzyw, zamiast ścierać je jak wyciskarka wysokoobrotowa. Choć niektórzy producenci twierdzą, że ich wysokoobrotowe sokowirówki mogą uzyskiwać sok z warzyw liściowych, kiełków i trawy pszenicznej, nie są one w tym przypadku wydajne. Niewielka ilość soku, jaką mogą wycisnąć z tego delikatnego pożywienia, odznacza się gorszą jakością, ponieważ praca na wysokich obrotach powoduje, że soki z kiełków czy zieleniny ulegają utlenieniu. Utleniony sok to w rzeczywistości zepsuty sok. Najbardziej oczywistą oznaką utlenienia jest poszarzały sok o metalicznym smaku. Do robienia soku ze świeżych owoców i warzyw wystarczy wyciskarka wysokoobrotowa. Jeśli jednak ktoś planuje robienie soków ze wszystkich przepisów wymienionych w następnym rozdziałach, w szczególności soku z trawy pszenicznej i zielonych koktajli, będzie potrzebował wyciskarki wolnoobrotowej.

Gdzie kupić wyciskarkę soku?

Supermarkety mają z reguły ograniczony wybór najlepszych wyciskarek, dlatego lepszym miejscem na dokonanie tego rodzaju zakupu są sklepy ze zdrową żywnością lub firmy wysyłkowe. Ponieważ są one zorientowane na konkretny rodzaj klienta, ich oferta odznacza się większą różnorodnością. Dla konsumenta oznacza to szerszy wybór modeli i cen. Dopasowując model, zakres cenowy i wymienionych w tym rozdziale dystrybutorów wyciskarek soku do potrzeb swojej rodziny, będziecie mogli wybrać odpowiednie urządzenie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Subskrybuj nas

Polub nasze profile na portalach społecznościowych

Kontakt

JEŻELI JESTEŚ ZAINTERESOWANY MARKETINGIEM dla swojej firmy czyli: pisanie postów (marketing szeptany) pisanie postów sygnatury pisanie opinii umieszczenie na mojej stronie ogłoszenia z marką zabawek, ubrań, noclegiem , testami itp.
Email. Proszę pisać na annakolibaj@interia.pl
Tel. :)
© maminezycie.pl 2017