Kiełki fasoli samo zdrowie
Kiełki fasoli azuki, mung oraz soczewicy z których można uzyskać znakomity sok jest bardzo zdrowy. Są one bogate w wysokiej jakości białko i dlatego ten sok jest bardzo znany i lubiany przez osoby odchudzające się.
Kiełki fasoli posiadają szczególnie właściwości wzbogacające krew, na przykład kiełki soczewicy stanowią doskonałe źródło żelaza mineralnego, a wszystkie kiełki fasoli są bogate w witaminę C, dzięki której organizm lepiej przyswaja ten pierwiastek. Dlatego sok z kiełków soczewicy jest świetnym dostawcą obu tych składników – żelaza i witaminy C. Sok ten dobrze smakuje z innymi sokami z zieleniny lub kiełków, a szczególnie dobrze z sokami warzywnymi. Może być także używany jako składnik zielonych koktajli. Jednym słowem jest to bomba witaminowa, godna codziennego spożycia.
Kiełki fasoli można samemu wyhodować na specjalnej platformie do kiełkowania. Z takich kiełków smakuje również wyśmienicie sałatka, którą można skomponować z innymi kiełkami roślin.
Selekcja
Należy wybierać kiełki z czystymi, białymi pędami i bez liści. Zaleca się dodanie garści kiełków jako składnika innego soku warzywnego gdyż sok z kiełków fasoli sam w sobie ma nieprzyjemny smak.
Uzysk
Pół kilo kiełków daje około 100 ml soku
Pomaga gdy chorujemy na:
- Anemia
- Artretyzm
- Ciąża
- Cukrzyca
- Nadwaga
- Niedożywienie
- Nowotwór
- Osłabienie (trawienia lub mięśni)
- Zatrzymywanie wody w organizmie
- Złamanie kości
- Zmęczenie
Więcej takich pysznych i zdrowych soków znajdziesz na Strefa Mamy-Zdrowie