Pączki domowe
Tłusty czwartek już Jutro!!! Każdy z nas wie,że w ten dzień królują pączki! Najwięcej kalorii zjadamy, bo tradycyjnie sięgamy po pączki w różnej postaci. Każdy chociaż na jednego się skusi. Te domowe jednak smakują najlepiej. Czasem warto coś takiego domowego zrobić na taką okazję.
Pączki domowej roboty porcja około 10-12 sztuk.
Składniki:
– 25 g świeżych drożdży
– 1/2 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru
– 2 żółtka
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru waniliowego
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1/3 łyżki soli
– 35 g masła
– olej do smażenia
– marmolada do napełnienia pączków
– cukier puder do obsypania
Przygotowanie:
- Przygotować ciasto: drożdże skruszyć do dużego garnuszka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka. Pozostaw na 20 minut to podrośnięcia.
- Jajko i żółtko utrzeć z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać do miski i dodać sól. Dodać do tego ciasto podrośnięte i wlać resztę mleka i utarte jajka.
- Powoli wymieszać i wyrabiać przez 10 minut. Dodać stopione masło i dalej z 5 minut wyrabiać.
- Odstawić ciasto wyrobione w ciepłe miejsce i poczekać do wyrośnięcia około 1-2 godzin.
- Ciasto wyrośnięte przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grube placki. Tak aby szklanką odbić koła jak pączek i nadziać nadzienie, po przez wprowadzeniem nawet szczykawką po trochu marmolady i odstawić na około 45 minut.
- Rozgrzać olej i po wyrośnięciu smażyć po 4-5 sztuk, aż będą ładnie zarumienione i odwrócić. Wyjąć na ręcznik papierowy.
- Posypać cukrem pudrem lub lukrem.