Sok z fasoli szparagowej
Chociaż niewielu z nas wpadłoby na pomysł, aby zrobić sok z fasoli szparagowej, to naprawdę świetny pomysł. Bogaty w witaminy, wapń, magnez, fosfor, białko i siarkę jest cenny dla zdrowia skóry, włosów, paznokci i ogólnego metabolizmu.
W książkach możemy znaleźć informację, że sok z fasoli szparagowej jest szczególnie pomocny dla diabetyków, ponieważ zaopatruje trzustkę w elementy niezbędne do produkowania insuliny. Najlepiej spożywać go w połączeniu z innym sokiem z kiełków, zieleniny lub warzyw, gdyż osobno ma dość mdły smak i papkowatą konsystencję. Sok można wyciskać ze wszystkich gatunków fasoli szparagowej, chodź zielone odmiany zawierają więcej chlorofilu.
Selekcja
Należy wybierać twarde, świeże strąki. Wrzucać w całości do wyciskarki.
Uzysk
Z pół kilograma fasoli szparagowej można otrzymać 110-170 ml soku.
Pomaga gdy chorujemy na:
- Anemia
- Choroby skóry
- Cukrzyca
- Hipoglikemia
- Nadwaga
- Zaburzenia pracy tarczycy