Sok z jarmużu
Sok z jarmużu może wydawać się nie możliwy, a jednak da się go uzyskać i smakuje bardzo dobrze! Pomaga na wiele chorób i warto go spróbować, zwłaszcza w sezonie gdzie w ogródku bez problemu go wyhodujecie.
Choć jarmuż należy do rodziny kapustowatych, zasługuje na wyodrębnienie ze względu na wysoką zawartość wapnia, chlorofilu i witaminy A. Pomarszczone liście jarmużu są mocne jesienią i wiosną. Smakują podobnie jak kapusta i pełni w nich wzbogacającego krew żelaza. Ta kompozycja silnie działających substancji odżywczych znajdujących się w jarmużu sprawia, że jego sok bardzo dobrze działa na wzrok, kości, zęby, krew i gruczoły limfatyczne, które nabrzmiewają, gdy brakuje w nich wapnia. Wysoka zawartość chlorofilu w jarmużu pomaga zwiększyć ilość tlenu we krwi, a także ilość czerwonych krwinek, w rezultacie poprawiając cyrkulację i oddychanie komórkowe. Każdy mililitr soku z jarmużu zawiera tyle samo użytecznego wapnia co mleko, jednak bez tłuszczu i cholesterolu.
Selekcja
Należy wybierać świeże, twarde liście jarmużu
Uzysk
Z pół kilograma jarmużu otrzymamy 170 ml soku. Ma ostry smak, dlatego najlepiej wymieszać go z innym napojem z zieleniny, warzyw lub kiełków
Pomaga gdy chorujemy na:
- Anemia
- Artretyzm
- Astma
- Choroby skóry
- Ciąża i poród
- Cukrzyca
- Impotencja
- Katar sienny
- Nadwaga
- Nowotwór
- Osłabienie krążenia
- Wrzody
- Wypadanie włosów
- Zaburzenia pracy wątroby
- Zaburzenia wzroku