Sok z jarmużu

Sok z jarmużu może wydawać się nie możliwy, a jednak da się go uzyskać i smakuje bardzo dobrze! Pomaga na wiele chorób i warto go spróbować, zwłaszcza w sezonie gdzie w ogródku bez problemu go wyhodujecie. 

 

Choć jarmuż należy do rodziny kapustowatych, zasługuje na wyodrębnienie ze względu na wysoką zawartość wapnia, chlorofilu i witaminy A. Pomarszczone liście jarmużu są mocne jesienią i wiosną. Smakują podobnie jak kapusta i pełni w nich wzbogacającego krew żelaza. Ta kompozycja silnie działających substancji odżywczych  znajdujących się w jarmużu sprawia, że jego sok bardzo dobrze działa na wzrok, kości, zęby, krew i gruczoły limfatyczne, które nabrzmiewają, gdy brakuje w nich wapnia. Wysoka zawartość chlorofilu w jarmużu pomaga zwiększyć ilość tlenu we krwi, a także ilość czerwonych krwinek, w rezultacie  poprawiając cyrkulację i oddychanie komórkowe. Każdy mililitr soku z jarmużu zawiera tyle samo użytecznego wapnia co mleko, jednak bez tłuszczu i cholesterolu.

Selekcja

Należy wybierać świeże, twarde liście jarmużu

Uzysk

Z pół kilograma jarmużu otrzymamy 170 ml soku. Ma ostry smak, dlatego najlepiej wymieszać go z innym napojem z zieleniny, warzyw lub kiełków

Pomaga gdy chorujemy na:

  • Anemia
  • Artretyzm
  • Astma
  • Choroby skóry
  • Ciąża i poród
  • Cukrzyca
  • Impotencja
  • Katar sienny
  • Nadwaga
  • Nowotwór
  • Osłabienie krążenia
  • Wrzody
  • Wypadanie włosów
  • Zaburzenia pracy wątroby
  • Zaburzenia wzroku

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Subskrybuj nas

Polub nasze profile na portalach społecznościowych

Kontakt

JEŻELI JESTEŚ ZAINTERESOWANY MARKETINGIEM dla swojej firmy czyli: pisanie postów (marketing szeptany) pisanie postów sygnatury pisanie opinii umieszczenie na mojej stronie ogłoszenia z marką zabawek, ubrań, noclegiem , testami itp.
Email. Proszę pisać na annakolibaj@interia.pl
Tel. :)
© maminezycie.pl 2017