Sok z karczocha jerozolimskiego
Karczoch jerozolimski to przypominające ziemniaka warzywo, którego nadziemna część wygląda jak słonecznik. Fakturą podobny jest do ponikła słodkiego, nie zawiera jednak skrobi.
Analiza składu chemicznego karczocha jerozolimskiego wykazała, że stanowi on doskonałe warzywne źródło bez skrobiowych węglowodanów i insuliny. Z tego powodu zwolennicy medycyny holistycznej, tacy jak Edward Cayce, polecają go diabetykom, osobom cierpiącym na hipoglikemię oraz stosującym dietę odchudzającą. Warzywo to zmniejsza pragnienie jedzenia słodyczy. Karczocha jerozolimskiego można kupić w supermarkecie lub wyhodować samemu , podobnie jak ziemniaka. Jego sok smakuje jak sok z ziemniaka, dlatego najlepiej wymieszać go z sokiem z innych warzyw lub kiełków. Zaleca się wymieszać maksymalnie 30 – 60 ml soku z karczocha jerozolimskiego z innym sokiem, aby otrzymać porcję od trzech czwartych do pełnej szklanki.
Selekcja
Należy wybierać warzywa z nieuszkodzoną skórką.
Uzysk
Z pół kilograma karczocha można otrzymać 170 – 230 mililitrów soku.
Pomaga gdy chorujemy na:
- Cukrzyca
- Hipoglikemia
- Nadwaga
- Zmęczenie