Sok z arbuza
Arbuz to super owoc, który dodaje tak naprawdę dużo słodkości i orzeźwienia w okresie letnim. Sprawdzi się jako napój dla całej rodziny. Często dodawany do różnych deserów, czy drinków. Ale jako napój mało kto próbuje, a warto…..
Sok z arbuza to nasz ulubiony sok. W lecie robimy sok z całego owocu – łącznie ze skórką i pestkami. Wychodzi z tego słodki, zielono – brązowy sok. Cały arbuz jest bogaty w witaminę A i potas. W mniejszych ilościach zawiera wiele innych witamin, minerałów oraz chlorofil. Tym, którzy wolą mniej słodkie soku, spodoba się wiadomość, że sok z całego arbuza nie jest tak słodki jak sok z samego czerwonego miąższu. Wyciskając sok również ze skórki, zwiększmy zawartość chlorofilu i minerałów. Sok z arbuza pierwszorzędnie oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jego moczopędne działanie pozwala usunąć nadmiar płynów z organizmu. Zawiera on również całe mnóstwo enzymów. W naturalny sposób pobudza apetyt. Wyciśnięty sok z całego arbuza można pić przez cały dzień – pomiędzy posiłkami lub przed pójściem spać.
Selekcja
Wybierajmy kształtne arbuzy z gładką, twardą skórką.
Uzysk
Z pół kilograma arbuza otrzymamy 170 – 230 ml soku.
Pomaga gdy chorujemy na:
- Artretyzm
- Choroby krwi
- Choroby pęcherza moczowego
- Choroby prostaty
- Choroby skóry
- Ciąża
- Nadwaga
- Przedwczesne starzenie
- Zaburzenia pracy nerek
- Zaparcia
- Zatrzymywanie wody w organizmie